A szolárium

Szép barna bőrre vágysz, szeretnéd gyorsan megvalósítani, akkor erre a szolárium a legalkalmasabb.
Szolárium

Hogyan kell szoláriumozni?

– Ismerd meg önmagad, bőrtípusodat és érzékenységét
– Fokozatosság: első alkalommal mindig rövid időre álljunk be a gépbe (3-6) perc, majd ahogy barnul a bőr kis egységenként (2-4) perc emelhetjük az időt. Ennek az az oka, hogy minél barnább a bőr, annál több UV-fény kell a barnuláshoz.
– Soha ne égj le!
– Mértékletesség.
– Használj védő-szemüveget!
– Védd az anyajegyeidet!
– Használj szoli krémet!

Miért jó a szolárium?

– a lebarnult bőr magabiztosabb, egészséges  megjelenést biztosít
– a szolárium serkenti a szervezet teherbíró képességét
– D3 vitamin gyakorlatilag egyedül az UB sugárzás által képződik
– az UVB sugárzás javítja a vérkeringést, csökkenti néhány mérgező anyag mennyiségét
– a szolárium szebb, tisztább bőrt biztosít
– a szoláriumozás erősíti az immunrendszert
– a napfény csökkenti a depressziót
– az UVB sugárzás pozitívan befolyásolja a vegetatív idegrendszert
– igény szerint télen is és nyáron is biztonságosan barnulhat

Gyors leégés elkerüléséhez

Ha a bőrünk nagyon érzékeny, pl. (ha a napon is gyorsan leégünk), akkor a szolárium egyáltalán nem is ajánlott, ugyanis hosszú távon roncsolhatja a bőrt. A fehér bőr pigment tartalma sokkal kisebb, ennek következtében az ellenálló képessége is gyengébb, ami miatt könnyen leéghet a bőrünk, és felhólyagosodhat. Léteznek ma már remek szolárium kozmetikumok is, amelyek nagyban segítik a barnulást, azonban a leégéstől ezek sem védenek tökéletesen. Érdekes lehet azt is tudnunk, hogy a D3 vitamin a napsugarak által képződik. Ez a vitamin tehát az ultraibolya sugárzás útján jut a testünkhöz, amely azt segíti elő, hogy a létfontosságú kalciumot megtartja a szervezetünkben. A kalcium biztosítja, a csontok stabilitását, és a jó izomműködést, valamint az idegek közötti információ átvitelt és a sejtosztódást is. Kis mértékben tehát, de szükségünk van a napsugarakra és az Ultraibolya B sugárra. Nagy mennyiségben ez ártalmas lehet azonban.

A nap sugarai 2 féle ultraibolya nyalábból áll, A és B sugárból. Ezek közül a kutatók szerint az A jelent nagyobb veszélyt. A szolárium által sugárzott enyhe hő és erős fény kizárólag a B sugárnyalábot tartalmazza, éppen ezért kevésbé veszélyes. Az ultraibolya B sugárzás feljavítja a vér minőségét és csökkenti sok mérgező anyag mennyiségét a vérünkben. Azonban mindenképpen fontos tudnunk, hogy ha a szolárium használata mértéktelen és gyakori, akkor az károsíthatja a bőrünket. Hamarabb válhat a bőr ráncossá és lazábbá ez által. Az elővigyázatosság és a visszafogottság a szolárium esetében alapvető dolog. A szolárium egy nagyon hasznos szerkezet. Az elmúlt években sok fejlődésen ment át, és jóval megbízhatóbb, mint valaha. A szolárium egy kis kabin lényegében, amelybe bele kell feküdnünk. A szolárium használatának hossza egyénenként változhat. Aki, mint említettem érzékenyebb bőrrel rendelkezik annak nem ajánlott a szolárium. A szolárium egyes embereknél azonban jól beválik. Alig pár óra rendszeres használat mellett gyönyörű szép barna bőrük lehet. A szolárium átvilágítja a szervezet belső fényvédő mechanizmusát. A szolárium használata során a bőr felső rétegének barnítása és vastagítása kb. 90-100 faktoros fényvédelmet ad. Ha valaki tehát a szoláriumozástól illetve, a szolárium használattól lebarnul, annak kevésbé kell félnie nyáron attól, hogy lepirul a napon. A szolárium éjjel és nappal egyaránt használható. A szolárium tehát remek találmány, amely a lehető legegészségesebben biztosítja a barnulást és remek közérzetet ad Önnek.

Tudományosan bizonyított további tények

– az immunrendszer általános erősítése
– a szoláriumozás csökkenti a tavaszi fáradtság érzését
– az UV sugárzás növeli a testi és szellemi teljesítőképességet– a szív és keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően javítja az általános közérzetet
– a magas vérnyomás csökkentése
– a D vitamin növeli a csontsűrűséget ezáltal csökken a törésveszély

Ki nem szoláriumozhat?

– Akinek leégett a bőre
– Aki már napozott vagy szoláriumozót aznap
– Akinek fertőző vagy gyulladásos betegsége van
– Akinek Nap allergiája  van
– Aki alkoholos állapotban van
– Aki epilepsziás
– Akinek volt bőrrákos a családjában

Jó tanács, hogy a szoláriumozáshoz használj krémet! Más-más krémet kell használni a különböző bőrtípusú és barnultságú embereknek. A krémek nem csak védenek, hanem ápolják is a bőrt és kellemes illatot biztosítanak. Szoláriumozás után nem ajánlott 2-3 órán belül fürdeni, mert különben nem lesz elég hatékony a barnulás.